Jan van der Geest, overleden op 9 januari 2005

In Memoriam voor Jan van der Geest

uitgesproken door René van der Mast m.afr., gastenmeester en huisoverste van Atiman-House
in de tijd dat Jan van der Geest in Dar es Salaam woonde.

op 12-1-2005, tijdens de avondwake in Dongen.

Als "in-memoriam" voor Jan zou ik iets willen vertellen over de jaren dat hij en ik samengewerkt hebben in Dar es Salaam, de hoofdstad van Tanzania in Oost Afrika. Dat waren voorwaar geen gemakkelijke jaren. Ze waren niet moeilijk omdat we het samen niet konden vinden, integendeel, we konden zelfs heel goed met elkaar opschieten.

Nee, het was de overgang die Jan moest maken van Mwanza in het noorden van Tanzania naar het zeer hete en vochtige klimaat van Dar es Salaam aan de Oostkust. Dat zou voor ieder van ons moeilijk zijn, maar omdat Jan toen al problemen had met de ademhaling was het voor hem nog zwaarder. Hoe dikwijls heb ik hem bewonderd als hij meermalen per dag de trappen op en af zwoegde van ons huis naar het kantoorgebouw.

Jan was daar benoemd als econoom van de "Atiman Procuur". Alhoewel boekhouden helemaal niet in zijn bloed zat, is hij er toch met veel moed aan begonnen. Stel je voor: alles ging per computer, en Jan wist nog niet eens hoe je zo’n ding aan moest zetten; en vanwege ziekte was zijn voorganger er niet om hem in te werken. Praat me niet van de uren, dagen en maanden dat Jan daar heeft zitten zwoegen. Dat was de tijd dat we elkaar goed hebben kunnen helpen, en dat ik hem leerde kennen en waarderen als iemand met weinig woorden, maar met een grote inzet.

Natuurlijk was dat kantoorwerk niet genoeg voor Jan! Al wandelend door de drukke binnenstad van Dar es Salaam had hij weinig oog voor de historische gebouwen, de winkels of het drukke verkeer: Jan had dan een andere bril op, met een andere focus. Met die bril zag hij de straatkinderen die op allerlei manieren aan hun trekken probeerden te komen door stelen, drugs enz. Hij zag hoe ze mishandeld en misbruikt werden.

Voor iedereen was hij "Father John", dat in zijn geval de betekenis had van "Vader John". Bij hem konden die kinderen terecht met hun frustraties, en hun medische en psychische problemen. Onvoorstelbaar wat Jan voor die straatkinderen betekent heeft, maar ook wonderlijk wat zij voor hem betekend hebben. Geluk geven betekent ook geluk krijgen: dat is nooit een een-richting verkeer! En daar was Jan een levend voorbeeld van. Zo werden die jaren in Dar es Salaam heel gelukkige jaren voor hem.
René van der Mast M.Afr. Persoonlijk moet ik hier ook getuigen van mijn ervaring dat je geen straatkind hoefde te zijn om op Jan te kunnen rekenen. In de moeilijke ogenblikken die we toch samen meegemaakt hebben was Jan er, en kon je op hem rekenen. En de band die daaruit groeide was ook geen een-richtings verkeer!
We zijn hier nu samen om aan Jan te denken, wat hij voor ieder van ons betekent heeft, voor mensen in Afrika, voor die straatkinderen. Maar ook als vader’ van dit huis.
Al het goede dat je gedaan hebt Jan is een waardige aanbevelingsbrief geweest voor waar je nu bent.
"Feel at home Jan!"

Webmaster-NL

Vorige pagina